Vinturer i Europa

Är man sugen på vinprovning och att bege sig ut på vinturer i Europa finns det fler alternativ. För att ta sig till Toscanas stora och välkända vindistrikt Chianti är Florens en optimal utgångspunkt. Därifrån anordnas det dagstripper, tur och retur för dryga femhundringen som inkluderar vinprovning. Exempelvis anordnar Albatravel Firenze en dagstur där man får stanna vid en lokalt belägen vingård och smaka några av Toscanas toppviner samt lära sig mer om Chiantiregionernas kultur och historia

Från Paris kan man bland annat åka på en niotimmars dagstur fram till och tillbaka från Champagneregionen och besöka ett antal vingårdar samt prova äkta Champagne. Till denna tur ingår bland annat guidning och man får lära sig mer om regionerna av en vinexportör. Denna tur anordnas av Withlocals och är lite dyrare med sina drygt 3000 kr per person. Billigare alternativ finns. För under 500 kr kan man till exempel bege sig till de latinska kvarteren i staden och få sig en vinprovning med ost tillsammans med lite introduktionskunskaper om de franska vinregionerna. Från franska Rivieran kan man lätt ge sig ut på ett besök till vingårdarna i Provence.

Det lilla landet Malta är inte lika känt för sin vinodling som andra länder i Europa men det innebär inte att den är obefintlig. På Malta odlas delvis vin på inhemska druvor som Gellewza och Ghirghentina. Antingen kan man besöka några av Maltas vingårdar genom guidade turer som anordnas, som förutom provning ofta omfattar insyn i tillverkningen och museibesök där man kan lära om vinets historia. Ett annat alternativ är att ta sig till en vingård själv vilket man lätt kan göra från huvudstaden Valletta. På gångsavstånd från den lilla staden Mosta som man kommer till med buss från Valletta, ligger till exempel vingården Meridiana. En vinprovning på Meridiana kan man boka själv per telefon.

Man behöver inte nödvändigtvis lämna Sverige för att bege sig på en vintur. Varje helg, och varje dag under sommaren, anordnar Ästad vingård i Halland till exempel vinvandringar där man får gå vid fälten och lära sig mer om vin samt provsmaka.