Vinodlingar i Sverige

När man tänker på vingårdar och stora vinodlingar flyger tankarna lätt iväg till de södra delarna av kontinenten så som Italien eller Frankrike. Enorma soldränkta odlingar med flera hektar fyllda av gröna vinrankor. Detta kan ses som en väldigt exotisk bild, men faktum är att detta är en verklighet som ligger närmare till hands än man kan tro. De senaste åren har nämligen vinodling slagit igenom stort även här hemma i Sverige.

Vinodling

Här i Sverige har vi över 200 vinodlare som alla går att finna i landets södra delar. Att odla vin i Sverige är ett relativt nytt påfund och det är faktiskt bara under de senaste 20 åren som utvecklingen verkligen tagit fart. De flesta vinodlare odlar dock vin för sin egen skull, som hobby, men vissa gårdar gör det även i kommersiellt syfte. Den äldsta vingården är Blaxsta vingård som ligger i Södermanland, närmare bestämt i Flen. Trots att den är relativt nordligt belägen har de lyckats väl med sin vinodling. Det kalla klimatet är dock inte enbart av ondo utan möjliggör även optimal framställning för vissa typer av viner. Ett av dessa viner är så kallade isviner. Blaxsta är känt för just sitt isvin som görs på druvan Vidal.

Även om vinodling förekommer här så är det inte en särskilt vanlig företeelse och det finns flera anledningar till detta. Den första, självklara anledningen är att vi har ett väldigt kallt klimat här uppe i norr jämfört med de sydliga breddgraderna. En annan anledning är de juridiska aspekterna av vinförsäljningen. Vi har som bekant ett alkoholmonopol i det här landet som försvårar försäljningen av vin för våra vinodlare. Under många år har dock de svenska vinodlarna och relaterade intresseorganisationer kämpat för en förändring av detta. Även vissa svenska politiker är öppna för en lättare avreglering av monopolet avseende just gårdsförsäljning. Detta har bland annat lett till flera statliga utredningar på området.