Ett glas vin är något som man inte ser alltför ofta till det traditionella julbordet. Vinet konkurreras ofta ut av de mer klassiska juldryckerna som öl och mumma. Med tanke på att snapsen är ett vanligt tillbehör till julbordet är det kanske inte så konstigt att vinet inte får plats. Vin och snaps är sällan en vinnande kombination. Vi har dock undersökt varför vinet, som annars är så otroligt populärt, inte platsar på julbordet och har också tagit fram ett antal tips som vi tror skulle passa väl till köttbullarna, skinkan och de andra klassiska julrätterna.
Julbordet har sina anor långt bak i tiden. Redan under vikingatiden började man med något som skulle kunna liknas vid det som vi idag kallar julbord. Jultraditionen kom till vikingarna i samband med de kristna traditionerna som började sprida sig över Europa under den tiden. Det var då en tradition att fasta under advent för att sedan bryta fastan och frossa i mat av alla dess former under juldagen. Vid den här tidpunkten är det inte helt osannolikt att det dock förekom vin på julbordet. Julbordet har dock förändrats över tid och den klassiska kompositionen som vi idag känner den härstammar från det tidiga 1900-talet men har ständigt varierat i utformning och innehåll.
Något som vanligtvis saknas på julbordet är vin i olika former. Även fast rätterna som serveras vanligtvis skulle kunna lämpa sig väl med ett glas vin till så är detta något som allt som oftast lyser med sin frånvaro. En stor anledning är, som sagt, förmodligen att snapsen är en vanlig del av julbordet och till snapsen dricker vi helst öl, vilket inte lämnar någon plats över till vinet. Till årets julbord kanske du ska se över dina dryckesval till julen och våga satsa på ett härligt vin istället för ölen och snapsen?
I och med att julmaten i regel är väldigt salt och fet utan att den egentligen smakar särskilt starkt så kan det vara en god idé att satsa på ett syrligt och fruktigt vin som bryter av mot den annars ganska monotona smaken från julbordet. Genom syran får man en bjärt kontrast till den mjälla smaken från julmaten vilket kan vara en fantastisk smakhöjare och en ny dimension till maten.
Till de kalla rätterna som lax, sylta och paté kan det vara ett intressant och spännande alternativ att servera ett friskt vitt vin, eller kanske till och med Champagne om man känner sig riktigt vågad. Sillen kan ställa till med problem, men är nog inte helt omöjlig att möta upp med ett gott Riesling. Vad gäller de varma rätterna i form av köttbullar, korv och skinka så är smakerna mycket mindre framstående jämfört med de ovan nämnda kalla rätterna. Ett alltför tydligt vin kan därför riskera att ta över smakerna varför vi rekommenderar ett lite lättare vin som ett pinot noir till exempel. Till efterrätten passar ett härligt portvin som hand i handske till den kraftfulla fruktkakan, den mörka tryffelchokladen eller blåmögelosten på pepparkakorna.