Vin på STOR flaska!

På sommaren kan det vara trevligt att bjuda hem lite vänner och äta någonting gott och dricka lite vin i solen. Bag in box i alla ära men är det inte lite trevligare med flaskvin? Det finns många olika storlekar på vinflaskor. Men en vanlig vinflaska rymmer bara 75 cl. En trend är att köpa magnumflaska, dessa rymmer 1,5 liter istället för 75 cl. Fördelar med magnumflaska är dels att den rymmer mer vin än en traditionell flaska, dessutom slipper du bag in box. En flaska ser betydligt trevligare ut än en boxvin, och många menar på att smaken dessutom är bättre om vinet är tappat på flaska gentemot box.

Vilka sorters vin finns på magnumflaska?

Systembolaget erbjuder mängder med olika vinsorter på magnumflaska, allt från rödvin till riesling till champagne. Trenden med större flaska har växt i Sverige under senaste år, och man kan se att fler och fler väljer att köpa en magnumflaska istället för två stycken vanliga vinflaskor – det har blivit trendigt helt enkelt.

Kan man lagra vin som är tappat i magnumflaskor?

Givetvis finns det olika typer av vin. Vissa blir godare om dom får lagras i några år, medans vissa bör drickas snarare för att inte tappa smak och karaktär. Att lagra vin på magnumflaska går precis lika bra som om du hade lagrat ett vanligt vin. Det är mängden vin till förhållande av luft som gör att lagring på flaska är fördelaktigt. Kontrollera gärna så att vinet du köper är fördelaktigt att lagra, det finns mycket information på nätet om viner som blir utsökta med några år på nacken.