Vin i Sverige

Visst går det att göra vin i Sverige. På senare tid har det dykt upp vinproducenter lite här och där i landet och vinbuskarna växer så det knakar. Det säger sig nästan själv att på grund av klimatet så finns dom flesta vinproducenterna i södra Sverige. Vi har idag runt 35 yrkesodlare i vårt avlånga land och intresset för svenska viner är stort. Därför lär nog antalet yrkesodlare stiga med tiden med tanke på att vi har runt 130 hobbyproducenter i landet.

Samlande

pouring wine into glasses

Många samlar på vin och har ett genuint intresse i denna ädla dryck. Är man ute efter bra viner kan det vara en ide’ att hålla ögonen öppna på dom olika dryckesauktioner som arrangeras. Det är inte bara systembolaget som arrangerar dryckesauktioner. Olika auktionskammare brukar med jämna mellanrum gå ut med att dom håller en auktion med vin. Det är ofta sorterat upp i olika kategorier och en dag kan det auktioneras ut enbart röda viner och nästa vita.

Vill man inte köpa vin som redan har ett par år på nacken så kan man börja att lagra vin själv. Det är en trevlig hobby och ordspråket ’vin blir bättre med åren’ stämmer i många fall. Men en del kunskap om att lagra kan vara bra att ha innan man investerar i vin. Vilka sorter ägnar sig bäst för lagring och inte minst hur ett vin ska lagras. Gör man det på rätt sätt kan det vara en riktigt bra investering och med tiden kanske man kan tjäna en slant på det med.