Världens 5 dyraste viner

Vi är nog många som håller med om att ett gott vin inte behöver vara dyrt, men visst finns det de som är ute efter de där riktiga dyrgriparna. Att betala flera hundratusen kronor för ett vin kan låta galet och det förstås få förundrat att någonsing få pröva och uppleva smaken av ett sådant kostsamt vin. Vinkännare världen över går på vinauktioner för att leta efter just det där särskilda vinet de har spanat in. Det finns även vinauktioner i Stockholm att besöka, och enligt SvD så såldes det en flaska vin, Le Montrachet för att vara exakt, för rekordsumman 200 000kr i Sverige år 2007 och det rekordet står sig fortfarande.

Det varierar lite från år till år vilka viner som ligger i topp, men priserna på de vinerna som kostar mest beror naturligtvis mycket med kvaliteten att göra, men också med efterfrågan och tillgång. Om intresset är stort och produktionen liten så trissar det upp priserna. Den senaste topplistan visar att utav 5 viner kommer hela 4 stycken från Frankrike.

Världens fem dyraste viner- i topp ligger  ett franskt rött vin:

1. Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru (rött vin) Snittpris: 117 416 kronor Land: Frankrike, Cote de Nuits

2. Egon Muller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese (vitt vin) Snittpris: 73 823 kronor Land: Tyskland, Mosel

3. Domaine Leroy Musigny Grand Cru (rött vin) Snittpris: 52 349 kronor Land: Frankrike, Cote de Nuits

4. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru (vitt vin) Snittpris: 50 578 kronor Land: Frankrike, Cote de Beaune

5. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru Snittpris: 43 970 kronor Land: Frankrike, Cote de Nuits

Men med denna lista skriven så säger vi återigen att ett gott vin behöver inte kosta så mycket. Vi som ligger bakom sajten är en blandning av glada amatörer som har det gemensamma intresset och passionen vin, och består av både unga och äldre, studenter och anställda. Skulle det vara så att man är student och behöver hjälp med sin ekonomi, så kan man ta hjälp av sajten Studentlån.nu där man får information om olika sorters lån och kreditkort som kan passa för studenter. Under våra vinprovningar så testar vi både billigare och dyrare viner så att alla ska kunna inkluderas och kunna köpa vinet själva om det är så att man fastnar för något nytt!