Systembolaget vs online store

Är man ute efter ett välsmakande kvalitetsvin till en härlig middag är det nog inga större svårigheter att hitta det i någon av Systembolagets butiker. Utbudet i systembolagets butiker härrör från ett fast, ordinarie sortiment av ungefär 2 400 drycker som har provats och kvalitetssäkrats och som beskrivs tillsammans med förslag på vad de passar till.

Det som kan anses vara Systembolagets främsta fördelar gentemot olika online stores är först och främst tryggheten. Eftersom Systembolaget är statligt och de säljer utan vinstintresse är det mer säkert att man får en kvalitet som någorlunda motsvarar det pris man betalar. Risken att på ett eller annat sätt bli lurad att betala för något man egentligen inte vill ha är mindre när säljarna i mindre grad är beroende av kunder. En annan fördel är att det är lätt. Har man inte så stora förkunskaper om vin kan man få ut ganska mycket av Systembolagets beskrivningar och räcker inte det kan man alltid få ytterligare hjälp av personalen. Prissättningen ger också en bra hint om vinernas kvalitet vilket inte alltid behöver vara fallet i onlinebutikerna.

En nackdel med att handla i Systembolagets butiker är att även om utbudet är stort märker man att det är begränsat om man har lite fler önskemål än att det ska vara kvalitet och välsmakande samt passa till den särskilda maträtten. Utbudet av naturviner till exempel är närmast obefintligt. Det kan man i och för sig beställa hem från ett större sortiment än det fasta och ordinarie via Systembolagets hemsida. Då är vinet dock inte kvalitetssäkrat. Att vända sig till någon av alla online stores kan vara ett annat alternativ. De erbjuder ett annat utbud än Systembolaget och vill man minska risken för att bjuda sina gäster på något de provat förr kanske online stores är att föredra.

En slutsats man skulle kunna dra är att Systembolaget passar alla som inte har så stora förkunskaper om vin och inte har jättemånga önskemål som vinet ska leva upp till. För alla vinnördar som vet exakt vad de vill ha kan online stores vara ett lämpligt alternativ.