Skapa sitt eget vin

Vill du skapa en spännande, rolig och smakfull upplevelse nästa gång du har middagsgäster hemma? ”Gott vin! Men den där etiketten har jag inte sett på Systembolaget tidigare?”, ”Nej, jag har gjort det själv!” Borde inte själva tanken på att göra sitt eget vin vara oerhört spännande för många Svenskar idag? I dagens Sverige har många en mycket god levnadsstandard och en mycket hög medvetenhet om miljö och hälsa och allt fler vågar ställa krav på sin livsupplevelse av både arbete och fritid och framför allt mat och dryck! För inte så många år sedan kunde eget vin föra tankarna till gröna vågen och maskrosvin. Eller i ännu värre fall, en skämspåse på väggen i garaget som behövde blandas med läsk för att gå att dricka. Läget idag är dock diametralt annorlunda!

Skapa sitt eget vin

Idag kan den roade välja mellan en stor mängd högklassiga produkter för att bli sin egen vinproducent. Det finns ett brett spektra från enkla vinsatser som sköter sig själva, via snabba metoder på bara sju dagar till kompletta utrustningar med jäsdunkar, jäsrör och jäsningsmätare. Självklart kompletteras tekniken med estetiska tillbehör, korkar, vackra etiketter och flaskor. Vinskaparen kan numera skapa sitt eget vin och dessutom välja olika druvor. Det kan bli en spännande vinprovning när man själv skapat vinet. Att köpa en bok om vinprovning, välja ut rekommenderade druvtypiska flaskor på Systembolaget till testet och sedan bjuda in några vänner eller släktingar och smyga in ett eget vin i provningen! Tänk att sedan få välja rätt vin ur den egna vinkällaren, det kan verkligen bli pricken över i till en middag, lagad med egenfångad fisk och egenplockad svamp.

Lagligt att göra det själv

Men, får jag verkligen göra eget vin? Är det inte något som är förbjudet, jag minns en handlare i Skåne som bråkade med EU?

Var bara lugn, du begår inget lagbrott genom att göra ditt eget vin så länge du gör det i hemmet, för eget bruk och under förutsättning att alkoholhalten inte överstiger 22 %. Vanligen så ligger alkoholhalten i vanligt vin på under 13 procent och att vid behov vilja bjuda andra på vinet är också accepterat.