Olika vinländer och druvor

I toppen av världens mest producerande vinländer befinner sig definitivt Italien och Frankrike. Dessa följs i sin tur av Spanien och USA. Bland de tio främsta i fråga om att producera mycket vin befinner sig även Argentina, Chile, Australien, Sydafrika, Kina och Tyskland. I Italien dominerar rödvin och till landets främsta vinregioner hör Piemonte, Veneto, Toscana och södra Italien. I Toscana finns det kända vindistriktet Chianti som sträcker sig från Florens till Siena. Den huvudsakliga druvan i Chiantis viner är numera Sangiovese från att förut ha varit Canaiolo Nero.

Sangiovese är en blå druvsort med flera namn. Brunello och prugnolo till exempel. Druvan utmärks av bra syra och tanninstruktur samt en rik frukt och viner som är framställda av denna druvsort kännetecknas ofta av att vara friska och sträva med smaker som körsbär, plommon, örter eller tobak. Ibland har viner av Sangiovese smak av choklad eller kaffe, särskilt om det lagrats på fat.

Frankrike är det land som producerar flest kvalitetsviner i världen och kända regioner är till exempel Alsace, Champagne, Rhone, Bourgogne och Bordeaux. Den sistnämnda brukar anses vara den definitivt mest framstående för rödviner av hög kvalitet. Dessa förekommer ofta i druvblandningar av ett par eller flera av druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot och Petit Verdot.

Cabernet Sauvignon är en väldigt vanlig druva för vinframställning världen över eftersom den har lätt för att anpassa sig till olika jordar och klimat. Den är blå, liten och har ett tjockt skal. Cabernet Sauvignon kännetecknas av en utmärkande arom av svarta vinbär, cederträ och paprika och brukar ge rödviner som är sträva, friska och fylliga.

En annan blå druva vanlig i Frankrike och främst i Rhoneregionen är syrah. Denna druva är under namnet Shiraz också väldigt vanligt förekommande i australiensiska och sydafrikanska viner. Till Australiens absolut bästa viner med flest utmärkelser hör vinet Grange som främst är gjort på Shiraz. Syrah/Shiraz karaktäriseras av björnbär, mörka bär och peppar. Viner gjorda av denna druva är ofta väldigt kryddiga, fylliga och relativt sträva. Inte sällan har de en hög alkoholhalt.