Hälsofördelar med att dricka vin

hälsoeffekter av vinSedan förhistoriska tider har människan druckit den fermenterade druvor i form av vin. Men vi har inte bara gjort det för att det har varit gott och för en och annan fylla. Det dracks mycket på grund av dess hälsoeffekter. Vin har antiseptiska effekter och använder länge istället för dricksvatten då detta inte alltid var tillräckligt rent för konsumtion. Vin fungerade då alltså som en sätt för människor att inte bli sjuka i storstäder där sjukdomar var vanligt och rent vatten ovanligt.

De gamla romarna trodde även att vin hade flera helande egenskaper. Man trodde att vin kunde användas som mot mentala åkommor som depression, minnesförlust och ångest. Samt flera fysiska åkommor som uppsvällning, konstipation och diarré.

Idag har vi en mycket mer utförlig förståelse om de, både goda och onda, effekterna av vin. Såklart sker de positiva effekterna främst när man dricker med moderation, samtidigt som de skadliga effekterna dyker upp när man dricker för mycket.

Något som ständigt dyker upp är hur vin kan sänka blodtrycket i kroppen. Vilket är helt sant. Rödvin innehåller procyanidin vilket sänker blodtrycket vilket i sin tur sänker riskerna för hjärtattacker samt hjärt- och kärlsjukdomar. Rödvin innehåller även ämnet resveratrol vilket vissa växter använder för att bekämpa svamp och bakterier. Resveratrol hjälper höja nivån av omega-3 i blodplasman. De kan även skydda hjärnan efter en stroke. Ämnet ökar mängden av en viss typ enzym som hjälper hjärnan att vara redo inför skador som medföljer en stroke.

Att dricka för mycket vin är såklart skadligt för kroppen och dessa hälsofördelar är ingen ursäkt till att dricka för mycken alkohol. Mycket vin och alkohol kan leda till alkoholism, nedsatta hjärnfunktioner, cancer och till och med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Att skada kroppen och att hjälpa kroppen genom att dricka vin är alltså en fin linje. Man ska därför som med allt gott, ta det med måtta.