Gastronomi, god mat och dryck

Ordet gastronomi kommer från grekiska språket och ordet gastros. Det betyder mage och ordspråket ’vägen till en mans hjärta går genom magen’ är det många som har hört. Enkelt sagt så kan man säga att en gastronom är en person som har mat som intresse och kan allt om ämnet. Men det är så oändligt mycket mer än det. Gastronomi handlar om läran om mat i olika kulturer. Det handlar också om kärleken till maten och hur man tolkar och uppfattar den.

Två av människans fem sinnen är smak och lukt, det är gastronomens främsta vapen. Att kunna beskriva en maträtt eller hur en produkt smakar, och hur man ska tillaga den för bästa resultat, det är för en skicklig gastronom enkelt. Det är också väldigt viktigt att kunna kombinera mat och dryck för att få den bästa upplevelsen. Fel vin till maten kan förstöra mer än den höjer smakupplevelsen. En gastronom vet vad som är ’hot or not’ i olika situationer och vad som är rätt säsong för en produkt att användas.

Att utbilda sig till en gastronom är absolut ett säkert kort om man är intresserad av mat. Kanske är man redan kock och vill vidareutveckla sig genom mera studier. En gastronomiutbildning är då rätt väg att gå. Det finns på lite olika ställen i Sverige och det kan kanske vara en ide’ att undersöka vilket alternativ som passar bäst. Det kan vara en skola som ligger närmare, då behöver man inte låna så mycket pengar för man kan bo hemma under studierna. Oavsett så kostar det att studera och på studentlån.nu finns det massor av tips och råd att få. Det viktigt att utbildningen ger rätt till studielån. Det gör det så mycket lättare.

Att ta steget att utbilda sig till drömyrket är för många stort. Det ligger inom räckvidd för alla.